Verschil tussen lijm en klik PVC

Een tikkeltje onzeker word je van alle verschillende berichten over verlijmde en klik PVC. De ene website zegt dat je altijd beter kan klikken met daarbij alle doemscenario’s voor verlijmde PVC vloeren.  En de winkel om de hoek zegt weer dat je beter kan verlijmen want klikken is waardeloos. Maar wat is nou het écht het voordeel van verlijmde PVC ten opzichte van klik PVC. En wat is dan het voordeel van PVC klikken ten opzichte van verlijmen? Naast de standaard voordelen die PVC van zichzelf al heeft. Zullen we hieronder de voordelen van beide varianten uiteenzetten.

Het voordeel van klik PVC

  1. Klik kan gemakkelijk door de handige doe-het-zelver gelegd worden. Iedereen die al eens eerder laminaat heeft gelegd kan met een beetje oefenen een klik PVC leggen.
  2. Je hebt alleen een ondervloer nodig. Er hoeft in de meeste gevallen niet geëgaliseerd te worden. Dit scheelt droogtijd. Na de acclimatisatieperiode kan de vloer meteen gelegd worden. De acclimatiseringsperiode is de tijd die de PVC vloer nodig heeft om te wennen aan de omgevingstemperatuur, nadat deze bij je is geleverd. Dit duurt ongeveer twee dagen. Dit doe je om te voorkomen dat de PVC stroken enorm gaan krimpen of uitzetten nadat het is gelegd en om ervoor te zorgen dat het materiaal flexibeler wordt.
  3. Meteen verhuis klaar. Omdat de vloer direct belast mag worden, kan je direct je meubels weer plaatsen op je vloer. Je hoeft dus niet te wachten totdat je lijm droog is, want die gebruik je niet bij klik PVC!
  4. Mogelijkheden van planken van 180cm en meer. Bij verlijmde PVC gaan de planken tot maximaal 150 cm.

Het voordeel van verlijmde PVC

  1. Beter rendement. Omdat je de PVC vloer direct verlijmd aan je geëgaliseerde dekvloer, heb je het minste warmteverlies vanuit je vloerverwarming.
  2. Het kan strak tegen de kozijnen worden gelegd. Dit betekent dat je bij verlijmde PVC geen plaklinten nodig hebt! Bij klik PVC heb je wel plakplinten nodig.
  3. Verschillende patronen zijn mogelijk. Bij een visgraatvloer kan er bijvoorbeeld een band en bies geplaatst worden. Vierkante tegels kunnen met de punten bij elkaar liggen voor een strak resultaat.  Dit kan bij een klik PVC niet. Vanwege de klikverbinding kan dit alleen halfsteens gelegd worden.

Waarom zijn er dan zoveel adviezen tégen verlijmen of tégen klik?

Niet bij iedere winkel of webwinkel is het mogelijk om je vloer te laten egaliseren. Dit is niet zo vreemd aangezien egaliseren echt een vak apart is. En wanneer een (web)winkel deze expertise niet in huis heeft, zullen ze ook niet snel een verlijmde PVC adviseren. Simpelweg omdat daarbij het egaliseren van je dekvloer een must is. In deze winkels zul je dus vaker te horen krijgen dat een klik PVC een betere keuze is.  Daarentegen wordt het in sommige gevallen juist weer afgeraden om te gaan voor een klik PVC vloer, omdat niet iedere vloer vlak genoeg is hiervoor. En ook in dit geval is alleen egaliseren de oplossing.  Maar omdat je dan dus én moet egaliseren én je een klik PVC aanschaft, wordt in dit geval vaak toch weer uitgeweken naar een verlijmde PVC om hiermee kosten te besparen.

 

 

 

Wanneer kies ik dan klik en wanneer verlijmd?

De eerste vraag die wij aan onze klanten stellen als ze onze showroom binnenkomen is:

“Is de vloer bestemd voor een nieuwbouwhuis of een bestaande woning?”

Deze vraag stellen wij niet zomaar.

In een net gebouwd huis is tegenwoordig sprake van een lage temperatuur vloerverwarming. Dit houdt in dat het huis door middel van een constante lage temperatuur wordt opgewarmd. Vaak staat er in de bouwvoorschriften dat de vloer niet boven een bepaalde warmtedoorlaatbare weerstandswaarde mag komen. Dit getal ligt vaak op 0,06K/W.
In een bestaande woning wordt tegenwoordig vaak een vloerverwarming ingefreesd. Hier gaan hogere temperaturen doorheen waardoor de warmtedoorlaatbare weerstandswaarde vaak rond de 0,13K/W zit.

Wat houdt dit in? Een klik PVC is een stuk dikker dan een verlijmde PVC en een klik PVC wordt zwevend gelegd op de dekvloer waardoor er nog een extra luchtlaag tussen zit. Op een lage temperatuur vloerverwarming adviseren wij dan een verlijmde PVC vanwege het rendement.

Mocht jouw antwoord zijn dat je vloer gelegd moet worden in een woning die al enkele jaren is gebouwd, dan stellen we je de volgende vraag:

“Wat voor soort dekvloer heeft u?”

Een houten dekvloer

Een klik PVC met een stevige kern zoals bij Moduleo Layred, Coretec en Floorify kunnen goed op een vlakke houten dekvloer gelegd worden. Door de stevige kern die deze PVC vloeren hebben kunnen deze vloeren iets meer opvangen dan een standaard klik PVC. Een verlijmde PVC kan niet rechtstreeks verlijmd worden op een houten vloer. Mocht u toch een verlijmde PVC willen dan kan dat met een Jumpax ondervloer. De Jumpax ondervloer is een stevige, egaliserende ondervloer. Nadat deze is geplaatst op een houten dekvloer, kan daarop de PVC op worden verlijmd. Dit is wel alleen mogelijk als de houten dekvloer van zichzelf goed stabiel is. Is dit niet het geval, dan is verlijmen van de PVC echt geen optie voor jouw ruimte.

Alle overige dekvloeren

Als de dekvloer goed vlak is, kan er zowel klik- als een verlijmde PVC op geplaatst worden. De klik PVC uiteraard met een ondervloer en een verlijmde PVC nadat er eerst is geëgaliseerd. Hierop is wel een kanttekening voor plavuizen vloeren met een vloerverwarming. Hierop adviseren wij eerder een verlijmde PVC. De reden hiervan is dat je daarmee het minste warmteverlies hebt.

Conclusie

Is het mogelijk wat jij voor ogen hebt? Kijk altijd goed naar je eigen situatie. Elke ruimte is anders. Dekvloeren zijn anders. Het huis van de buren is niet identiek aan dat van jou. Gelukkig is er voor elke situatie een passende oplossing. Mocht je nog meer vragen hebben over dit onderwerp. Bel of mail ons en onze collega’s staan graag voor je klaar.