Zelf leggen? Ontvang dan tot 30% kassakorting! Bestel snel, deze actie eindigt aan het einde van deze maand.

Alles wat je moet weten over een visgraatvloer

Als er één trend is die een comeback heeft gemaakt de afgelopen jaren, dan is het wel de visgraatvloer. Deze van oorsprong Italiaanse klassieker is nu populairder dan ooit! Misschien zie jij het ook al helemaal voor je: een stoere zwarte keuken met een mooie eikenhouten visgraatvloer. Maar voordat je je definitieve keuze gaat maken, is het misschien handig om wat meer te weten te komen over deze vloertrend. Na dit artikel weet jij of een visgraatvloer wel echt bij jou past.

Wat is een visgraatvloer?

Bij een visgraatvloer moet je denken aan een vloer met kleine, korte planken die zijn gelegd in een bepaald patroon: een visgraat. Een visgraatvloer is wat lastiger om zelf te plaatsen in vergelijking met een recht motief. Maar voor de handige doe-het-zelver is het zeker een leuke uitdaging! Ga je voor een PVC visgraatvloer, dan is het aan te raden de vloer te verlijmen aan je dekvloer. Simpelweg vanwege het feit dat je hiermee het mooiste resultaat krijgt, omdat het mooi strak en vlak ligt. Hou er rekening mee dat je bij een visgraatvloer altijd meer vloerdelen nodig hebt dan bij een rechte vloer. Dit komt omdat je meer stukken moet afsnijden en je daardoor meer snijverlies hebt. Ook is het arbeidsintensiever om deze vloeren te plaatsen. Het is daardoor dat de kosten van het leggen van een visgraatvloer hoger liggen dan bij een rechte planken vloer.

Hout, PVC of laminaat?

Het leuke van tegenwoordig is dat een visgraatvloer inmiddels niet meer alleen bestaat in parket. Ook in PVC en laminaat kun je visgraatvloeren vinden. En hoe mooi kun je het hebben? De uitstraling van het klassieke parket, maar dan met alle gemakken van een PVC of laminaatvloer! Maar natuurlijk is het ook nog steeds verkrijgbaar in echt hout. Zelfs een extra wit geoliede houten visgraatvloer is tegenwoordig verkrijgbaar. Ook heb je de keus in de grootte van de planken van je visgraatvloer. Je kunt kiezen voor de klassieke, kleinere maat maar je kunt ook gaan voor een XL visgraat plank. Deze zijn breder en langer en ogen net wat rustiger.

Visgraatvloer door je hele huis?

Je wilt graag dezelfde vloer door je hele huis, maar eigenlijk vind je het overbodig om op de bovenverdiepingen ook een visgraatvloer te plaatsen. Wil je graag een visgraatvloer maar niet in elke ruimte van je huis? Wat veel mensen doen is op één verdieping van de woning een visgraatmotief plaatsen, vaak is dit de woonkamer. En op de andere verdiepingen een recht motief, maar dan wél in dezelfde kleur. Zo bewaar je toch rust en creëer je eenheid. Dit is overigens niet nieuw. In de 15e en 16e eeuw, toen de visgraatvloeren nog niet voor iedereen waren weggelegd vanwege de kosten, werd er ook al voor gekozen om alleen op de zichtbare benedenverdieping een visgraatvloer te plaatsen. De bovenverdiepingen werden dan voorzien van normale houten planken.

Wat doet een visgraatvloer voor jouw ruimte?

Voordat je beslist dat je voor een visgraatvloer gaat voor je nieuwe huis, bedenk dan dat dit populaire patroon niet geschikt is voor elke ruimte. Want wat doet een visgraatvloer nu in een ruimte? Welk effect heeft het? Dit patroon komt het mooist tot zijn recht in een grotere ruimte. Of een ruimte met een hoog plafond. Een visgraatvloer trekt meer de aandacht in de ruimte dan bijvoorbeeld een recht planken motief. Dit kan ervoor zorgen dat een visgraatvloer in een kleine ruimte erg druk kan worden. Bedenk ook dat je vloer deels bedekt gaat worden met meubels. Blijft er in jouw kleine ruimte dan nog wel veel vloer zichtbaar? Als je het echt in een kleine ruimte wilt leggen dan kan dat natuurlijk wel! Alleen we adviseren je dan om een wat smallere plank te kiezen.

Visgraat in verschillende stijlen

We kunnen niet zeggen dat een visgraatvloer maar één stijl vertegenwoordigt. Het is een klassieke stijl, daar kunnen we kort over zijn. Maar dat betekent niet dat je het niet kan mixen met allerlei andere interieurstijlen om tot een verrassend en origineel eindresultaat te komen dat precies bij jou past.
De kleur van je vloer kan natuurlijk ook een groot verschil maken om een bepaalde stijl te bereiken. Visgraatvloeren zijn er van wit tot aan zwart en alles daartussenin. Vervolgens bepaalt de keuze van je plinten ook veel. Stijl je jouw vloer af met een hoge witte plint? Of juist met een strakke zwarte plint? Je plinten zijn erg belangrijk voor het eindresultaat dat jij wilt bereiken. We zullen hieronder twee uiteenlopende stijlen benoemen, die beide te creëren zijn met een visgraatvloer.

Klassiek en elegant

Het visgraatparket bestaat al een aantal eeuwen. Het is niet helemaal duidelijk wanneer het nu precies is ontstaan. Maar de oorsprong ligt ergens rond het eind van de 15e eeuw. In die tijd werd deze vloer vooral gelegd in prominente gebouwen, zoals bijvoorbeeld kastelen en paleizen. Het is met recht een klassieke en elegante vloer te noemen. Dus wil je gaan voor een klassieke uitstraling? Neem dan een wat donkerdere visgraatvloer van hout, PVC of laminaat. Wil je het nog een tikkeltje klassieker? Plaats dan een band en bies rondom jouw vloer. Dit accentueert je vloer nog meer en geeft een zeer verfijnde afwerking. Maak je interieurstijl compleet met klassieke meubels en mooie rijke stoffen. Waan jezelf helemaal in de 15e eeuw in jouw eigen paleis!

Industrieel en robuust

Toch liever wat stoerder? Dan hou je vast wel van een industriële look! Bij deze stijl mag het allemaal wat grover. Ga bijvoorbeeld voor een wat grotere visgraatplank in een lichte eikenkleur. Plaats in je interieur meubels met een zwart stalen afwerking. Of wat dacht je van steigerhouten meubels met zwarte houten jaloezieën? Of combineer deze vloer in een robuuste keuken met een betonnen aanrechtblad. Je kunt je stijl helemaal compleet maken door te kiezen voor zwarte plinten. Je zult een echt wow-effect creëren! Had je van te voren gedacht dat je met zo’n klassieke vloer toch zo’n stoer resultaat kunt krijgen?

Conclusie

Je weet nu het een en ander over visgraatvloeren en de mogelijkheden die dit motief je kan bieden voor jouw ruimte. En wat we eigenlijk wel kunnen concluderen is dat over smaak niet valt te twisten en een visgraatvloer voor iedereen kan zijn!