Zelf leggen? Ontvang dan tot 30% kassakorting! Bestel snel, deze actie eindigt aan het einde van deze maand.

Welke ondervloer moet ik kiezen?

Het aanbod aan ondervloeren is enorm groot. We kunnen ons voorstellen dat je niet direct weet welke ondervloer het beste is voor de nieuwe vloer die jij hebt uitgekozen. Want elk type vloer heeft weer een ander soort ondervloer nodig. Een juiste ondervloer is belangrijk voor het allerbeste eindresultaat. Als je een ondervloer kiest moet je ook rekening houden met jouw dekvloer en of er bijvoorbeeld vloerverwarming in zit. In deze blog helpen we je op weg! We leggen je het verschil uit tussen de verschillende ondervloeren en welke ondervloer je het beste kunt kiezen in combinatie met jouw vloer.

De verschillende soorten ondervloeren

Je denkt misschien, waarom zijn er zoveel soorten ondervloeren en waar is dat nu eigenlijk voor nodig? Hieronder leggen we een aantal verschillen uit, wanneer je deze gebruikt en welke functie ze hebben:

  • 10 dB gecertificeerde ondervloeren; Als je woont in een appartement, moet je in sommige gevallen voldoen aan de 10db eis. Dit betekent dat jouw ondervloer een certificaat moet hebben waaruit blijkt dat de ondervloer de juiste geluidsdemping heeft. De ondervloeren die daaraan voldoen zijn onder andere: Supreme 10 dB, Jumpax en Redupax. Als je alle ondervloeren wilt bekijken die aan deze eis voldoen, klik je op deze link.
  • Geschikt voor vloerverwarming/vloerkoeling; Als jij vloerverwarming in je dekvloer hebt, wil je daar natuurlijk wel het beste rendement uit halen. Kies je voor een ondervloer die niet geschikt is voor vloerverwarming? Dan gaat je energierekening onnodig stijgen. Zonde! Kies daarom altijd een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming. Deze ondervloeren geleiden de warmte, zodat je minder hoeft te stoken om het aangenaam te maken in huis. Ook zijn ze voorzien van een folielaag, wat voorkomt dat vocht of condens op of in je vloer kan trekken. Condensvorming ontstaat vooral bij vloerkoelingssystemen, maar ook bij een traditionele vloerverwarming kan condens ontstaan. Voorbeelden van deze ondervloeren met een vaste folielaag zijn: Redfloor, Heatfoil en Spemi HDR 10 dB. Om alle geschikte ondervloeren te bekijken voor vloerkoeling, klik je hier. Klik hier voor alle geschikte ondervloeren voor vloerverwarming.
  • Geschikt voor een houten dekvloer; Op een houten dekvloer heb je altijd een ondervloer nodig van plaatmateriaal. Die ondervloeren zijn stevig en stabiel. Naast de ondervloer heb je ook een vochtscherm nodig (PE-folie). Dit vochtscherm komt tussen jouw houten dekvloer en de ondervloer platen. Het zorgt ervoor dat optrekkend vocht niet in je (onder)vloer terecht kan komen en deze kan aantasten. Voorbeelden van plaatmateriaal ondervloeren zijn: Marathon Dual, Jumpax en Redupax. Alle ondervloeren die geschikt zijn voor jouw houten dekvloer vind je hier.
  • Vochtwerende folie; Een vochtwerende folie, ook wel vochtscherm genoemd is niet alleen nodig bij een houten dekvloer zoals hierboven beschreven. Een folie plaats je ook als je kiest voor één van deze ondervloeren: Jumpax, Marathon, Brown pack, Redupax of groene platen. Je voorkomt hiermee dat eventueel optrekkend vocht uit je dekvloer niet in de ondervloer kan trekken. Je plaatst ook een vochtscherm als je gaat voor de duurzame Marmoleum klik vloer. Deze vloeren zijn niet vochtbestendig, je voorkomt met een folie dat de vloer in aanraking komt met vocht. Kies je voor een ondervloer waar al een vochtscherm in verwerkt zit, dan is een extra folie natuurlijk niet nodig.
  • Geschikt voor zandcement/plavuizen dekvloeren; Op een dekvloer van zandcement of beton, is in de meeste gevallen een dunne ondervloer geschikt. Deze zijn ongeveer 2mm dik. We kunnen in geval van plavuizen of zandcement niet zeggen welke ondervloer je standaard nodig hebt. Het is namelijk weer afhankelijk van welke soort vloer je hebt uitgekozen, welke ondervloer je moet gebruiken. Dit leggen we verderop in deze blog aan je uit.
  • Zelfklevende ondervloer; Een zelfklevende ondervloer is een dunne ondervloer met een plaklaag. Je kunt hier een dryback PVC vloer direct op vastplakken, zonder dat je lijm nodig hebt. Dit is een ideaal alternatief als je zelf een dryback PVC vloer wilt plaatsen. Een zelfklevende ondervloer is niet 10 dB gecertificeerd, maar werkt wel geluiddempend.
  • Egaliserende ondervloer; Heb je een houten dekvloer en wil je graag een (verlijmde of klik) PVC vloer in een recht of visgraatpatroon of een visgraat laminaatvloer? Dan heb je maar één goede optie en dat is de Jumpax Deze ondervloer egaliseert, waardoor je direct een visgraat PVC vloer of een visgraat laminaatvloer daarop kunt klikken of lijmen.
  • Ondervloeren van hetzelfde merk als jouw vloer; Een aantal vloerenmerken hebben hun eigen ondervloeren. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor de vloeren die zij in hun collectie aanbieden. Heb je een vloer uitgekozen en hoort daar een bepaalde ondervloer bij? Kies daar dan altijd voor, behalve als je een houten dekvloer hebt. In dat geval heb je een ondervloer nodig van plaatmateriaal, zoals je hierboven kunt lezen. Een voorbeeld van een merk die een eigen ondervloer heeft is Floorify.
  • Geïntegreerde ondervloer; Sommige klik PVC vloeren hebben een ondervloer die vastzit aan de PVC strook of tegel. In dit geval heb je geen losse ondervloer meer nodig. Een voorbeeld van zo’n merk is Moduleo Layred. Deze ondervloeren hebben in de meeste gevallen ook nog eens een 10dB geluiddemping, dus kan ook in jouw appartement geplaatst worden.

We hopen dat het je nog niet duizelt, na het lezen van al die verschillende soorten ondervloer. We zullen het hieronder nog wat verder voor je uitleggen door te vertellen welke ondervloer geschikt is, voor de vloer die jij graag wilt kopen of al gekocht hebt.

Welke ondervloer past bij mijn nieuwe vloer?

Je hebt net alles kunnen lezen over welke ondervloer geschikt is voor jouw dekvloer. Je kunt dus al wat opties afstrepen, die je kunt vergeten omdat deze voor jouw niet de juiste keus zijn.  De volgende stap die je gaat maken is kijken welke ondervloer geschikt is voor de door jouw uitgekozen vloer.

Jij hebt gekozen voor een laminaat vloer? Lees hieronder dan welke ondervloer je nodig hebt.

  • Laminaat (rechte planken en tegels); Bij een laminaatvloer in een recht motief of tegeluitvoering, hou je vooral rekening met je dekvloer. Bij laminaatvloeren die bestaan uit rechte planken of een tegels zijn vrijwel alle ondervloeren geschikt. Je stelt hierbij dus alleen de vragen: heb ik vloerverwarming? Moet ik voldoen aan de 10dB eis? Wat is mijn dekvloer? Dit heb je inmiddels al duidelijk voor jezelf, als je het eerste deel van deze blog hebt doorgelezen. Jij weet nu al precies welke ondervloer jij nodig hebt!

Je wilt een PVC vloer in je huis? Dan lees je in onderstaand stuk welke ondervloer je moet hebben.

  • PVC (verlijmd); Je hebt ervoor gekozen om jouw PVC vloer te verlijmen aan je dekvloer. Als je een dekvloer hebt van zandcement of plavuizen, dan heb je geen losse ondervloer nodig. Jouw dekvloer wordt dan geëgaliseerd en daarop wordt direct de PVC vastgelijmd. Maar heb je een houten dekvloer, dan is het een ander verhaal. In geval van een houten dekvloer in combinatie met een verlijmde PVC vloer, heb je altijd Jumpax platen en PE-folie Op deze Jumpax platen wordt vervolgens jouw PVC vloer gelijmd. Wil je zelf een verlijmde PVC vloer leggen? Dan kun je ook gebruik maken van een zelfklevende ondervloer, je hoeft dan geen lijm te gebruiken. Wel moet je dekvloer vlak genoeg zijn en zul je dus in bijna alle gevallen eerst moeten egaliseren op zandcement of plavuizen of Jumpax plaatsen op houten dekvloeren.
  • PVC klik; Je hebt een klik PVC vloer uitgekozen in een recht planken motief of een tegel. Soms zit er al een ondervloer aan de door jou gekozen vloer vast, je hebt dan geen losse ondervloer meer nodig.  Heb je een PVC vloer gekozen zonder een geïntegreerde ondervloer en heb je een dekvloer van zandcement of plavuizen, kies je voor een ondervloer van hetzelfde merk als jouw vloer. Of kies bijvoorbeeld voor de Redfloor of Bluefloor Kies bij een klik PVC vloer nooit voor de heatfoil ondervloer, het reliëf van deze ondervloer, kan namelijk gaan doordrukken en daardoor zichtbaar worden in jouw vloer.

Bekijk hier alle ondervloeren die geschikt zijn voor klik PVC.

Heb je een houten dekvloer? Dan heb je een stevig plaatmateriaal als ondervloer nodig, als je een klik PVC vloer wilt leggen.

  • PVC visgraat klik; Je hebt een prachtige visgraat klik PVC vloer uitgekozen en je wilt natuurlijk dat deze strak in jouw ruimte komt te liggen. Kies dan voor de Jumpax platen als jouw dekvloer van hout is. Is je dekvloer van zandcement/beton? Kies dan voor Redfloor, deze is ook geschikt voor vloerverwarming. Let er hierbij wel op dat het maximale hoogteverschil in je dekvloer 2mm per 2 meter is. Als dit meer is, moet er eerst geëgaliseerd worden. Je kunt dit zelf meten door een lange lat van 2 meter op de dekvloer te leggen en de ruimte die daaronder ontstaat op te meten.

 
Je gaat voor een houten vloer? Lees hieronder welke ondervloer je het beste kunt kiezen.

  • Visgraat parket; Een parketvloer in het populaire visgraatpatroon moet altijd worden verlijmd aan je dekvloer, je hebt dan geen ondervloer nodig. Belangrijk hierbij is dat de parketvloer minimaal 70% van je dekvloer raakt. Is dit niet het geval? Dan moet er eerst worden geëgaliseerd. Heb je een dekvloer van hout? Dan moeten er eerst Jumpax platen op geplaatst worden en vervolgens kan jouw parketvloer daarop worden verlijmd.

 

  • Hongaarse Punt parket; Net zoals een visgraat parketvloer, moet ook een Hongaarse Punt altijd worden verlijmd aan de dekvloer. Ook in dit geval geldt dat minimaal 70% vast moet zitten aan de dekvloer. Als jouw dekvloer bijvoorbeeld heel veel golving heeft, zal er eerst geëgaliseerd moeten worden. Bij een houten dekvloer maak je gebruik van Jumpax platen, daarop kan de parketvloer worden verlijmd.

 

  • Rechte planken parket; Een parketvloer in een recht plankenmotief kan op twee manieren worden geplaatst. Namelijk verlijmd aan je dekvloer of zwevend. We zullen eerst de verlijmde manier doornemen.

Als je een dekvloer van zandcement hebt, kan je parket direct worden verlijmd als de parketvloer minimaal 70% van de dekvloer raakt. Als dat niet het geval is, wordt er eerst geëgaliseerd en daarna verlijmd. Je hebt in dit geval dus geen losse ondervloer nodig. Heb je een houten dekvloer en je wilt je parket verlijmen, dan plaats je eerst Jumpax platen en een vochtwerende folie. Vervolgens kun je je parketvloer daarop verlijmen.

 
Wanneer je de parketvloer liever zwevend wilt plaatsen, heb je altijd een losse ondervloer nodig. Bij een houten dekvloer, neem je de Marathon Dual ondervloer platen en een folie. Bij een dekvloer van zandcement, kies je voor een rubberen ondervloer.

 
Heb je vloerverwarming en wil je een parketvloer? Plaats deze dan niet zwevend in combinatie met een ondervloer, maar lijm deze dan liever altijd vast, voor het beste rendement van je vloerverwarming. Houd er ook rekening mee dat niet elke parketvloer geschikt is om te plaatsen op een vloer waar vloerverwarming in zit.

Hopelijk kun je door de bomen het bos weer zien en zonder twijfel de juiste ondervloer kiezen, die voor jouw specifieke situatie van toepassing is. Heb je toch nog vragen of wil je advies? Neem dan contact met ons op!