Zelf leggen? Ontvang dan tot 30% kassakorting! Bestel snel, deze actie eindigt aan het einde van deze maand.

PVC vloeren: voordelen en nadelen onder elkaar.

PVC vloeren zijn niet meer weg te denken uit de hedendaagse interieurs. Dit is ook niet zo gek gezien de vele voordelen. PVC vloeren hebben echter ook wat nadelen. We hebben in deze blog alles voor je onder elkaar gezet, zodat je kunt bepalen of PVC de juiste keuze is!

Voordelen PVC vloer

Voordelen PVC vloer

Laten we beginnen met de voordelen. PVC vloeren hebben namelijk enorm veel goede eigenschappen, zoals

 

  1. Onderhoudsgemak

Een groot voordeel van een PVC vloer is het onderhoudsgemak.  Het materiaal heeft geen intensieve onderhoudsbehandelingen nodig, zoals schuren, waxen, lakken, enzovoort. Wat moet je dan wel doen om jouw PVC vloer in een goede conditie te houden? In principe is stofzuigen of stofwissen al voldoende. Je kunt dit dagelijks doen, maar dat hoeft natuurlijk niet. Dit is helemaal afhankelijk van wat je in de ruimte doet en hoe intensief de ruimte wordt gebruikt.

Om je PVC vloer even helemaal op te frissen, kun je na het stofzuigen of stofwissen de vloer dweilen. Je kunt dit doen met enkel lauwwarm water en als je wilt doe je in je dweilwater nog wat PVC reiniger. Dit reinigt je vloer net iets beter en geeft daarnaast ook nog eens een lekkere frisse geur in je ruimte!

Kies je voor een PVC vloer die aan de dekvloer wordt verlijmd? Dan hoef je niet eens voorzichtig te zijn met water. Dit is een voordelige keus, want de PVC vloer is dan namelijk volledig waterbestendig.

Kies je voor een PVC vloer met een klikverbinding, die zwevend wordt geplaatst op een ondervloer? Dan moet je wel iets voorzichtiger zijn met water. Maar ook daarvoor zijn inmiddels oplossingen. Er zijn namelijk een hoop PVC vloeren met een waterdichte klikverbinding. Hieronder vind je er een aantal:

Doordat je weinig tijd kwijt bent aan onderhoud, houd je veel tijd over voor andere zaken. Als dat geen voordeel is!

  1. Perfect op vloerverwarming

Een PVC vloer heeft als voordeel dat het heel erg geschikt is om op vloerverwarming te leggen. Daarom wordt dit materiaal veel gekozen voor in huis. Dit komt doordat een PVC strook erg dun is en daardoor de warmte van de vloerverwarming goed doorlaat. Zo stook je zuinig en heb je geen rendementsverlies. Het maakt in principe niet uit of je bij vloerverwarming kiest voor een verlijmde PVC vloer of een vloer met kliksysteem. Het is allebei geschikt. Kies je voor een klik PVC vloer? Dan is het wel belangrijk dat je een ondervloer kiest die geschikt is voor vloerverwarming. Deze speciale ondervloeren zorgen namelijk voor een goede geleiding van de warmte.

  1. Lange levensduur

A-kwaliteit PVC vloeren gaan jarenlang mee. Ze zijn namelijk voorzien van een sterke slijtlaag. De dikte van de slijtlaag bepaalt mede de levensduur van de PVC vloer. De dikte van de slijtlagen verschilt tussen de 0.30 en 0.70mm. PVC vloeren met een slijtlaag van van 0.30mm zijn het meest geschikt voor slaapkamers, zolders en ruimtes die niet té intensief worden belopen. Een PVC vloer met een slijtlaag van 0.55mm is geschikt voor intensief woongebruik en licht commercieel gebruik en een PVC vloer met een slijtlaag van 0.70mm is geschikt voor commercieel gebruik en natuurlijk ook voor in je woning. Je hebt dan een hele sterke, slijtvaste PVC vloer!

  1. Niet van echt te onderscheiden

De A-merk PVC vloeren worden tegenwoordig geproduceerd met zulke geavanceerde printtechnieken, dat deze vloeren niet meer te onderscheiden zijn van een echte houten parketvloer of een echte plavuizen of natuurstenen tegelvloer.

De meeste A-merken maken gebruik van de Embossing in Register techniek. Deze techniek geeft de meest realistische en natuurgetrouwe uitstraling aan een PVC vloer. Wat er hierbij gebeurt is dat de houtprint of steenprint die zichtbaar is op de PVC strook, er ook in wordt gedrukt. Het resultaat hiervan is dat alle noesten, kwasten en nerven niet alleen te zien zijn maar ook voelbaar zijn. De extra matte afwerking biedt het voordeel dat de meeste PVC vloeren tegenwoordig niet meer de ‘plastic’ look hebben.

Met name de A-merk vloeren, hebben een prachtige afwerking waardoor je echt niet ziet dat je een kunststof vloer hebt liggen. Hieronder een paar voorbeelden van PVC vloeren met zo’n natuurgetrouwe afwerking:

  1. Stootvast

PVC vloeren hebben als voordeel dat ze stootvast zijn. Laat je wel eens wat uit je handen vallen? Dan is deze vloersoort voor jou wellicht een goede optie, want je hebt niet gelijk een put of deuk in de vloer wanneer je een keer iets zwaars laat vallen. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij de meeste laminaatvloeren.

  1. Plakplinten zijn verleden tijd

Ga je voor een verlijmde PVC vloer, dan kun je voorgoed afscheid nemen van plakplinten! Dat noemen wij nou echt een voordeel. Een verlijmde vloer kan strak tegen muren, kozijnen en deurposten gelegd worden, dus je hoeft hier geen plakplint meer overheen te plakken om het netjes af te werken. Bij een klik PVC vloer heb je nog wel plakplinten nodig, omdat deze vloer zwevend wordt geplaatst en ongeveer een centimeter vanaf je kozijnen en deurposten geplaatst wordt.

  1. Verbetert het loopcomfort

Een PVC vloer loopt zacht en comfortabel. PVC neemt ook sneller de temperatuur aan van je ruimte, waardoor het niet ijskoud aanvoelt als je op je sokken loopt. PVC is ook wat stroever dan bijvoorbeeld een laminaatvloer en het dempt het loopgeluid. De akoestische demping zorgt ervoor dat het loopgeluid aanzienlijk minder is. Dit is een groot voordeel van een PVC vloer ten opzichte van een vloer van laminaat of parket.

  1. Ontzettend veel keus

Bovendien heeft een PVC vloer als voordeel dat er tegenwoordig enorm veel keuze is tussen alle verschillende uitvoeringen. Zo is er altijd wel een PVC vloer te vinden die jouw interieur. Er zijn PVC vloeren die er uitzien als een echte tegelvloer, er zijn PVC vloeren met een houtlook met veel structuur en nerven,  of met een rustige houtstructuur. De kleuren lopen uiteen van donker tot zeer licht en alles daar tussenin. Wil je iets bijzonders? Ook dat kan met een PVC vloer. Kijk eens naar de collectie van Moduleo Moods. Uiteraard is er ook ontzettend veel keuze in visgraat PVC vloeren. Er zijn visgraat PVC vloeren uitgevoerd in extra kleine planken, extra grote planken, met veel structuur, met weinig structuur en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

PVC vloeren nadelen

Montinique Charente XXL H-46

In deze blog willen we je een compleet overzicht geven van de eigenschappen van een PVC vloer, dus voor- en nadelen.  Hebben ze eigenlijk wel nadelen? Ja, ook PVC vloeren hebben naast de vele voordelen ook écht nadelen. Hieronder kun je lezen waar je rekening mee moet houden om zeker te zijn of deze vloersoort voor jou wel de beste keus is.

  1. Krasgevoeliger dan laminaat

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is een PVC vloer erg stootvast. Een nadeel is dat een kras daarentegen zo is ontstaan. PVC is een kunststof materiaal en is wat zachter dan laminaat. Daarom moet je oppassen met scherpe voorwerpen, anders krijg je krassen. Een PVC vloer is natuurlijk wel voorzien van een stevige, beschermende en slijtvaste toplaag, maar dat betekent niet dat er geen kras in kan ontstaan. Bescherm je PVC vloer daarom goed door onder je stoelen goede beschermdopjes te bevestigen en plaats ook een goede deurmat  op de plaatsen waar je je ruimte binnenkomt. Een goede deurmat of schoonloopmat zorgt ervoor dat je geen zand en vuil van buiten in je PVC vloer loopt. En ga je een keer je meubels verplaatsen? Leg er dan eerst wat onder, voordat je gaat schuiven. Een kras die er eenmaal in zit, krijg je er niet meer uit.

  1. Niet opnieuw te gebruiken

Een klik PVC vloer kun je bij een verhuizing eruit halen en weer opnieuw installeren in je nieuwe woning of ruimte. Een verlijmde PVC vloer kun je niet meer hergebruiken. Dit betekent dat als je gaat verhuizen, je je PVC vloer dus niet kunt meenemen.

  1. Je hebt een egale ondergrond nodig

Bij een PVC vloer is het heel belangrijk dat de ondergrond waar de vloer op gelegd wordt voldoende vlak is. Een nadeel van PVC vloeren is dat dit erg nauw komt, omdat een strook erg dun is. Kies je voor een verlijmde PVC vloer, dan moet je vooraf altijd je dekvloer laten egaliseren. Kies je voor een klik PVC vloer dan mag in de meeste gevallen het hoogteverschil in je dekvloer maximaal 5mm over 2 meter zijn. Bij een visgraatvloer mag dit verschil nog minder zijn, namelijk 2mm over 2 meter.  Wil je weten hoeveel het hoogteverschil in jouw dekvloer is? Leg dan een lange lat van 2 meter over je dekvloer en meet de ruimtes die je tussen de lat en je dekvloer ziet op. Deze ruimtes mogen niet meer zijn dan 5 of 2mm.

  1. Hoge aanschafprijs

PVC vloeren van een goede kwaliteit zijn niet de goedkoopste vloeren die er zijn. Sommige mensen ervaren dit als een nadeel. PVC vloeren garanderen echter jarenlang woonplezier, vanwege de lange levensduur. De aanschafprijs van een PVC vloer ligt in de meeste gevallen hoger dan bijvoorbeeld een laminaat vloer.

  1. Oppassen met rubber

PVC vloeren en rubber bevatten allebei weekmakers. Hierdoor zijn ze niet elkaars beste vrienden. Als je voor een langere tijd je PVC vloer in aanraking laat komen met rubber, dan kan er een chemische reactie ontstaan. Met verkleuring van de PVC vloer als gevolg.  Zolang je oppast met deurmatten waar rubber onder zit, rubberpootjes onder je stoelen en rubberen schoenzolen, is dit geen nadeel van PVC vloeren. Heb je schoenen met zwarte rubberen zolen? Trek deze dan uit, want voor je het weet heb je een zwarte streep op je PVC vloer.

  1. Verlijmd is niet makkelijk zelf te leggen

Dit is niet per se een nadeel voor PVC vloeren, maar we willen dit toch vermelden. Wil je een verlijmde PVC vloer, dan is ons advies om dit door een professional te laten uitvoeren. Of je moet natuurlijk zelf erg handig zijn óf je houdt van een doe-het-zelf uitdaging. De PVC stroken moeten perfect op elkaar aansluiten en strak tegen muren en kozijnen aan geplaatst worden. Wil je het uitbesteden? LaminaatXXL heeft een eigen legservice waar je gebruik van kunt maken.

 

 

Welke vloer kies jij?

Dit zijn alle voordelen en nadelen van een PVC vloer onder elkaar. Ben je ervan overtuigd dat dit de vloersoort is voor jou? Neem dan een kijkje in onze uitgebreide collectie op onze website! Wil je eerst meer weten over de andere vloersoorten? Vraag hulp van onze specialisten, zij adviseren je graag over de mogelijkheden.

We verwelkomen je graag in onze showroom in Schelluinen, waar je de vloeren op grote stalen in het echt kunt bekijken. Uiteraard vind je hetzelfde aanbod online, waar je eenvoudig een bestelling plaatst! Hopelijk kun je na het lezen van deze blog over de voor- en nadelen van PVC vloeren een weloverwogen keuze maken.

Weet je al zeker dat een PVC vloer het meest geschikt is voor jouw situatie, maar wil je weten de verschillen zijn tussen een klik PVC vloer en een verlijmde PVC vloer. Lees dan onze blog ‘verschil tussen lijm en klik PVC’.