Zelf leggen? Ontvang dan tot 30% kassakorting! Bestel snel, deze actie eindigt aan het einde van deze maand.

Wat betekent egaliseren en waarom doen we het?

Dit is een vraag die ons regelmatig wordt gesteld. Egaliseren van een vloer betekent letterlijk het glad en egaal maken van een vloer.  “Maken jullie mijn vloer dan waterpas?” Nee, we maken de vloer glad en egaal en NIET waterpas. Dit betekent dat na het egaliseren er nog steeds glooiingen in de dekvloer zitten. En het egaliseren van je dekvloer is in sommige gevallen echt een must. Denk hierbij aan verlijmde PVC vloeren. Een strook PVC is namelijk maar 2 tot 2,5mm dik. Als je niet egaliseert, zullen alle kuilen, butsen, korrels en andere oneffenheden die in je dekvloer zitten op den duur zichtbaar worden door de PVC heen. Daarnaast zorgt de egaline er ook voor dat de PVC lijm beter hecht. Egaliseren is dus echt noodzakelijk bij een verlijmde PVC vloer. Maar ook bij een klik PVC of een parketvloer kan het nodig zijn. In deze blog vertellen we je meer over het nut van egaliseren.

Noodzaak van egaliseren

Zoals je hierboven al kunt lezen is bij het verlijmen van een PVC vloer, het egaliseren van de dekvloer een absolute must. Dit heeft twee belangrijke redenen:

  • Een betere hechting van de PVC lijm
  • Het vlak maken van je dekvloer om oneffenheden op langere termijn te voorkomen

Egaliseren bij een klik PVC

Het kan ook nodig zijn te egaliseren als je een klik PVC vloer wilt plaatsen. We leggen je uit waarom. Bij de meeste klik PVC vloeren mag er in jouw dekvloer een maximaal hoogteverschil zitten van 2 tot 4mm per 2 meter. Is dit hoogteverschil in jouw dekvloer groter? Dan raden we aan om je dekvloer te egaliseren. Doe je dit niet, dan is de kans aanwezig dat de klikverbinding van je PVC vloer kapot gaat en dat wil je natuurlijk voorkomen!

Egaliseren bij een parketvloer

Heb je een prachtige houten parketvloer uitgekozen en wil je deze verlijmen aan je dekvloer? Ook dan is het soms nodig om te egaliseren, voordat de parketvloer verlijmd kan worden. Een parketvloer moet namelijk minimaal 70% van je dekvloer raken. Dus als er in jouw dekvloer teveel golving of gaten zitten, zal er ook eerst geëgaliseerd moeten worden.

Duur van het egaliseren

Het proces van egaliseren bestaat uit 3 stappen:

  • Primer aanbrengen
  • Egaline uitgieten
  • Smeren/uitvloeien

De primer wordt eerst aangebracht. Dit is een extra laag die direct op je dekvloer wordt aangebracht en zorgt voor een betere hechting van de egaline. Je wilt natuurlijk niet dat de stroken PVC naar verloop van tijd van je vloer afgetrokken kunnen worden. Vervolgens wordt de egaline uitgegoten en uitgesmeerd.

Qua tijd die deze handelingen bij elkaar in beslag nemen, moet je rekening houden met zo’n 2 uur voor een ruimte van 50 vierkante meter. Vervolgens moet de egalinelaag zeker 48 uur lang drogen. In die tussentijd is het niet verstandig om over de nog niet uitgeharde vloer te lopen. Doe je dat wel? Dan heb je blijvende voetafdrukken in je vloer staan! Niet doen dus!

Kan mijn vloer geëgaliseerd worden?

Dat is geheel afhankelijk van jouw dekvloer. LaminaatXXL egaliseert op onderstaande dekvloeren:

  • Zandcement
  • Anhydriet
  • Grind- en tegelvloeren

Hoe dik de egalinelaag moet zijn hangt af van welke dekvloer je hebt. Op een zandcementen dekvloer zal in de regel een egalinelaag van 3 mm voldoende zijn. Maar bij bijvoorbeeld een tegelvloer is een dikkere egalinelaag nodig van 5mm of soms zelfs 7mm.

Om dit goed vooraf te controleren adviseren we altijd om gebruik te maken van onze inmeetservice, bij aankoop van jouw vloer. Tijdens deze inmeetafspraak checken we naast de vierkante meters ook je dekvloer. We kunnen dan precies zien hoeveel millimeter egaline jouw dekvloer nodig heeft. Zo kom je achteraf niet ineens voor hogere kosten te staan.

In sommige gevallen egaliseren we niet. Denk hierbij aan een houten dekvloer. Heb je een houten dekvloer? Dan adviseren we je om een laminaat of klik PVC vloer te kiezen. Bij deze vloeren is egaliseren niet nodig, maar maak je gebruik van een ondervloer. Wil je toch graag een verlijmde PVC vloer op je houten dekvloer? Dat kan! We plaatsen dan eerst Jumpax platen. Daarop wordt vervolgens de PVC vastgelijmd. Een Jumpax ondervloer en het plaatsen daarvan is wel erg kostbaar.

Wil je eens zien hoe het egaliseren in zijn werk gaat? bekijk dan deze video:

Waar moet ik rekening mee houden voordat ze komen egaliseren?

Wanneer er geëgaliseerd gaat worden is het belangrijk dat de ondergrond schoon en stofvrij is.
Daarnaast is ons advies dat de temperatuur in de ruimte waar geëgaliseerd gaat worden minimaal 19 graden en maximaal 25 graden is.

Heb je vloerverwarming?

Vergeet ook niet om ruim 36 uur van te voren de vloerverwarming uit te zetten. Is de vloerverwarming je enige warmtebron in je huis? Zorg er dan voor dat je de ruimte op de juiste temperatuur brengt door externe kachels te gebruiken.

Geëgaliseerd, en nu?

Je bent nog maar een paar stappen verwijderd van het moment dat je kunt gaan genieten van je nieuwe vloer! Want nu is jouw dekvloer zo mooi glad, dat deze helemaal klaar is om beplakt te worden met de door jouw uitgekozen PVC vloer.

Weet je na het lezen van deze blog nog niet zeker of je gaat voor een verlijmde PVC vloer of toch liever voor een klik PVC vloer. Of wil je eerst nog wat meer weten over de verschillen tussen deze twee varianten? Lees dan onze blog ‘Verschil tussen verlijmde PVC en klik PVC.