Zelf leggen? Ontvang dan tot 30% kassakorting! Bestel snel, deze actie eindigt aan het einde van deze maand.

Hoe kies je de perfecte vloer?

Yes, je hebt dat huis van je dromen kunnen kopen! Of die al lang geplande verbouwing gaat nu eindelijk van start! Dat betekent dat je je helemaal mag gaan uitleven op je (nieuwe)interieur. En daar hoort ook een mooie vloer bij. Maar hoe kies je nu eigenlijk een vloer uit? Waar moet je op letten en wat past bij jouw wensen en smaak? Je wilt er natuurlijk ook jarenlang mee vooruit kunnen, dus je moet een goede beslissing maken. Je krijgt stress! Help! Het is niet de bedoeling dat je een leuk moment laat verpesten door keuzestress en je verdrinkt in alle mogelijkheden. We helpen je met deze blog graag een eindje op weg, om ervoor te zorgen dat ook jij zonder stress een vloer kunt kopen.

 

Het vloerendilemma; teveel keus

Je ziet zoveel moois voorbij komen in tijdschriften, tv-programma’s, Pinterest en bij alles denk je: jaaa, dat wil ik ook als het zover is! En nu is het zover en nu weet je het allemaal niet meer, door de grote verscheidenheid aan kleuren, soorten en uitvoeringen.
Je staat in de winkel en je raakt na het zien van een aantal vloeren al behoorlijk van de leg. Al die kleurtinten met minimale verschillen, welke had ik nu gezien op Instagram? Welke kleur combineerde nu zo goed bij die groene bank die ik heb gezien bij VTWonen? Vind ik die opvallende houtnerf nu wel of niet mooi? Wil ik door mijn hele huis dezelfde vloer of wil ik in elke ruimte iets anders? Raak ik niet snel uitgekeken op een visgraatvloer? Wordt het allemaal niet te kil als ik een betonlook vloer uitkies? Kan ik beter voor PVC gaan of is laminaat toch een betere optie?

De moed zakt je in de schoenen en terwijl je het gisteren nog zo leuk vond om jouw droomvloer te gaan uitzoeken, zie je het vandaag helemaal niet meer zitten. De medewerker in de winkel adviseert je om alles even op je in te laten werken en later nog eens terug te komen. Vraag alvast wat vloerstalen aan van de vloeren die je op dit moment mooi vindt, krijg je nog als extra tip mee. Lichtelijk teleurgesteld keer je weer huiswaarts. Je had gedacht dat dit een stuk makkelijker was.

teveel keus

 

Vloersoorten; welke past bij jou?

Vloeren, het zijn net mensen; ze zijn er in allerlei uitvoeringen, afmetingen, soorten en kleuren. Er zijn enorm veel vloerenmerken, die allemaal unieke collecties op de markt hebben gebracht. Naast alle verschillen in designs en kleuren, heb je ook nog de keus in wat voor soort vloer je het beste kunt nemen in jouw geval. Je kunt het beste beginnen met het beantwoorden van dit laatste, dus wat voor soort vloer wil je? PVC, laminaat of een houten vloer? Om je op weg te helpen, om het antwoord op deze vraag te vinden zetten we een aantal kenmerken van deze verschillende vloeren voor je op een rij. Je kunt dan zelf bepalen wat het beste aansluit op jouw wensen en op de mogelijkheden van jouw huis of ruimte.


 

PVC vloeren

PVC vloeren zijn gemaakt van een kunststofmateriaal dat voluit polyvinylchloride heet. De A-merken die je bij ons kunt kopen, bevatten geen schadelijke weekmakers (ftalaten). Je hoeft dus niet bang te zijn dat een PVC vloer in je huis slecht is voor je gezondheid. PVC vloeren zijn een goede keus als jij vloerverwarming of vloerkoeling hebt. PVC is namelijk een dun materiaal, dus laat de warmte goed door. Onze PVC vloeren hebben een toplaag vanaf 0.30mm tot wel 0.70mm dik. Deze toplaag zegt eigenlijk alles over de slijtweerstand van een PVC vloer. Een PVC vloer met een toplaag van 0.70mm is sterker en slijtvaster dan een PVC vloer met een toplaag van 0.30mm. Deze laatste is bijvoorbeeld een ideale vloer voor slaapkamers, want daar loop je natuurlijk een stuk minder dan in je woonkamer én je hebt daar je schoenen waarschijnlijk niet aan!

Zou je het mooi vinden om je vloer te laten doorlopen op je trap? Dan is PVC voor jou een perfecte keus. Wij kunnen namelijk elke dryback PVC soort (dit is een PVC vloer die je kunt verlijmen), ook lijmen op jouw trap! Dit kan niet als je een laminaatvloer kiest.

Een PVC vloer is een stootvaste vloer, dus als je van je zelf al weet dat je veel uit je handen laat kletteren dan is dit zeker de beste match voor jou! Als jij namelijk iets laat vallen, dan zal er niet zomaar een deuk in je vloer zitten. Behalve als er een scherpe punt aan zit en deze precies in je vloer terecht komt natuurlijk, daar zijn deze vloeren ook weer niet tegen opgewassen. In dat geval zul je toch wel schade zien aan je vloer.

De PVC vloeren van tegenwoordig, worden zo levensecht gemaakt dankzij geavanceerde technieken dat je het verschil bijna niet meer ziet als je deze naast een plank van een parketvloer zou leggen. De zogenoemde Embossing in Register techniek geeft PVC vloeren deze ultra realistische uitstraling. De structuur die je ziet, is dan ook exact voelbaar. Niet alle PVC vloeren zijn op deze natuurgetrouwe manier afgewerkt, maar wél zijn alle PVC vloeren voorzien van een oppervlakte structuur. Hierdoor zijn PVC vloeren aanzienlijk stroever dan een laminaatvloer. PVC vloeren hebben ook een zacht loopgeluid, dankzij het materiaal. Denk je dat een PVC vloer wel wat voor jou is, maar weet je het nog niet helemaal zeker? Lees dan onze blog ‘PVC vloeren: de voordelen en nadelen onder elkaar.

PVC lijmen of klikken

Dan denk je een stap te hebben gemaakt, je gaat voor PVC dus ik kan mijn kleur en uitvoering gaan uitzoeken.. Blijkt er eerst wéér een nieuwe keus gemaakt te moeten worden: wil je een klik PVC of een verlijmde PVC? Dit hangt erg af van je situatie en jouw wensen. We hebben hier gelukkig een uitgebreide blog voor je over geschreven. Dus vind het antwoord op deze prangende vraag in de blog ‘het verschil tussen lijm en klik pvc’.

Laminaatvloeren

Laminaatvloeren zijn al sinds jaar en dag een veelgemaakte keus als vloerbedekking. Dat is ook niet zonder reden. Een laminaat vloer is sterk, makkelijk zelf te leggen en gemaakt van hout. Laminaat is dus natuurlijker dan een PVC vloer en in de meeste gevallen ook wat goedkoper in aanschaf. De structuur of het dessin van een laminaatvloer wordt aangebracht door middel van bedrukt papier met daarop het decor. Deze decorprint is datgene wat je uiteindelijk ziet. De toplaag van een laminaatvloer bestaat wel uit kunststof, dus het bestaat niet volledig uit natuurlijk materiaal maar het komt absoluut in de buurt! Deze bovenlaag is uiteraard ook niet voor niets, het beschermt de vloer tegen slijtage. Sommige laminaatvloeren worden behandeld met een waterbestendige laag, zodat ze geschikt zijn om te leggen in bijvoorbeeld je keuken of iedere andere ruimte waar je met water speelt.

Laminaatvloeren kun je kopen in verschillende diktes; van 7mm tot wel 12mm. Hoe dikker het laminaat, des te dikker de HDF-kern is. De dikte van het laminaat zegt alles over de stevigheid en de gebruiksklasse. De gebruiksklassen gaan van 31 tot aan 34. Laminaat in klasse 31 is perfect voor je slaapkamer, je zolder of je studeerkamer. Ga je voor een laminaatvloer met een gebruiksklasse 32, dan kun je ervan uitgaan dat deze bij intensief woongebruik jarenlang meegaat. Een laminaatvloer met een gebruiksklasse 33 is zelfs sterk en stevig genoeg voor commercieel gebruik. En een vloer met klasse 34 is geschikt voor zwaar commercieel gebruik. Wil je deze vloer bijvoorbeeld in je garage? Geen probleem, dan kan hij aan! Als je vloerverwarming hebt, kun je ook een laminaatvloer kiezen. Zolang je deze maar combineert met een ondervloer die geschikt is voor vloerverwarming, zodat deze de warmte niet tegenhoudt.

Net als PVC vloeren, worden ook laminaatvloeren enorm realistisch afgewerkt. De technieken van tegenwoordig maken het mogelijk om de structuur van de decorprint in het laminaat te drukken, zodat het net lijkt op een houten plank. Laminaatvloeren zijn over het algemeen wat gladder dan een PVC vloer. Heb je huisdieren? Dan kunnen ze op deze vloeren nog weleens uitglijden, bij een PVC vloer zal dit minder zijn.

Ben je ietwat onhandig en laten je handen daardoor wel eens iets te vroeg een voorwerp los? Dan kan het gebeuren dat er een deuk ontstaat in je laminaatvloer. Laminaat is erg stevig, maar als er een zwaar voorwerp opvalt dan kan het toch wat indeuken. Tegen het ontstaan van krassen is laminaat dan weer beter opgewassen dan een PVC vloer. Zo heeft alles zijn voor- en nadelen zullen we maar zeggen.

Houten vloeren

Parketvloeren zijn de meest natuurlijke keuze qua vloerbedekking die je kunt maken. Parketvloeren zijn gemaakt van hout en niets anders dan hout. Het mooie van een echte houten parketvloer is ook dat je nooit dezelfde plank ziet, elke plank is uniek. Patroonherhaling zie je wel bij bijvoorbeeld een PVC of een laminaatvloer, omdat dit decor bestaat uit een digitale print.

Je zult misschien denken dat er over parket geen nadelen te noemen zijn, maar niets is minder waar. Een houten vloer is niet waterbestendig, dus wil jij parket in de keuken? Geen probleem, maar doe wel een beetje voorzichtig met water. Daar houdt jouw parketvloer niet zo van! De aanschafprijs ligt ook een stukje hoger dan die van laminaat en PVC vloeren. Een parketvloer heeft ook meer onderhoud nodig, dan een PVC of laminaatvloer. Parketvloeren zijn dikker dan laminaat, ze kunnen tot wel 18mm dik zijn. Je kunt deze vloeren ondanks hun dikte wel combineren met vloerverwarming, maar het duurt wel wat langer voordat je ruimte warm is.

Een extra voordeel van een houten vloer is dat je deze na een aantal jaren zou kunnen opschuren en opnieuw kan lakken of in de olie kunt zetten. Je hebt dan weer een geheel nieuwe en opgefriste vloer waar je nog een keer járen mee vooruit kunt. Een houten vloer is dus wat duurder qua aanschaf, maar daar staat weer tegenover dat je er wel járenlang mee vooruit kunt. Al moeten we ook toegeven dat een houten vloer waarop geleefd is en wordt ook zeker zijn charme heeft!

Je volgende stap; wat vind je mooi?

Nu je weet wat voor soort vloer je gaat aanschaffen, kun je de creatievere kant van je brein aan het werk zetten. Denk aan de kleur, wil je een houtlook, een tegellook, wil je een vloer in een bepaald legpatroon? Bedenk eerst wat goed past bij jouw verdere inrichting. Wat je goed op weg kan helpen is het maken van een moodboard. Op een moodboard verzamel je alles wat je mooi vindt en wat je eventueel al hebt met betrekking tot jouw inrichting. Haal plaatjes van Pinterest, Instagram of gewoon op de old fashion manier; uit tijdschriften. Lekker knippen en plakken en voor je het weet verschijnt er een beeld van jouw droominterieur.

Onze tip: Neem je moodboard mee naar de winkel als je jouw vloer gaat uitzoeken, zodat de medewerkers weten wat je mooi vindt en waar je naar op zoek bent. Zij kennen de collecties goed en kunnen jouw dan vloeren laten zien die aansluiten op je wensen. Zo voorkom je dat je wederom de winkel verlaat, zonder ook maar één stap verder te zijn door de grote hoeveelheid aan keus.

Heb je helemaal geen tijd of zin om een moodboard te maken? Of heb je daar helemaal geen goede kijk op? Neem dan kleurstalen mee van de kleuren die je op je muur gaat aanbrengen en neem (stof)stalen mee van jouw meubels. Onze medewerkers kunnen dan met je meedenken, welke vloeren daar goed bij passen.

Ben je nog helemaal blanco en is de vloer hetgeen waar je jouw inrichting verder omheen wilt bouwen? Dan staan alle opties voor jou dus nog open en kun je nog alle kanten op. Jouw vloer wordt dan letterlijk de basis van de rest van je interieur. Wat je in dit geval jezelf alvast kunt afvragen is welke woonstijl wil je gaan creëren en welk effect wil je dat jouw vloer heeft? Verder heb je nu de luxe om gewoon te kiezen wat jij mooi vindt, zonder rekening te hoeven houden met de vraag ’past dit wel bij die grote houten buffetkast die ik al gekocht hebt?’

Kies je kleur
Aan de hand van je moodboard of je wensen, kun je gaan bepalen wat voor jou de beste kleur is van je vloer. Wil je een grote ruimte wat knusser maken en misschien wat kleiner laten lijken? Ga dan voor een vloer in een donkere of warme tint. Je kunt bij een grote ruimte gerust kiezen voor een wat drukker patroon of een vloer met verschillende kleurnuances. Wil je juist een kleine ruimte groter laten lijken? Dan geldt: des te lichter je vloer, des te ruimtelijker het oogt. Kies in dit geval ook voor een vloer met een subtiele structuur, zodat deze niet te druk is. Ga dan ook niet voor een vloer met veel kleurschakeringen. Je kunt ook rekening houden met de voegen van een vloer. Wanneer je kiest voor een vloer met een 2-zijdige voeg kun je de lengte van een ruimte extra benadrukken. Een 4-zijdige voeg is wat drukker en kan een kleine ruimte weer wat kleiner laten lijken.

De verschillende vloeruitvoeringen

We hebben het hierboven al even gezegd; er zijn ontzettend veel uitvoeringen. Je kunt vloeren kopen met een houtlook, of een tegellook, maar ook bijzondere legpatronen zijn mogelijk.

Houtlook vloeren in een recht legpatroon

PVC vloeren en laminaatvloeren zijn allemaal te koop in een houtlook. Parketvloeren uiteraard ook, maar zij hebben die ‘look’ van nature. Je kunt kiezen voor een houtlook vloer, die je legt in een traditioneel rechte patroon. Deze kun je dan in de lengte of in de breedte van je ruimte leggen. Je accentueert met de legrichting de lengte of breedte van de ruimte. Bij rechte planken heb je ook nog de keuze tussen extra brede planken of juist extra lange planken. Een vloer in een recht legpatroon is sowieso een tijdloze keus!

Houtlook in een dynamisch legpatroon

Vind je vloeren met een natuurlijke houtlook mooi, maar vind je een recht legpatroon eigenlijk iets te saai voor jou en mag het wel wat gewaagder? Als je wat meer leven en dynamiek aan wilt brengen in je interieur, dan kies je het beste voor een vloer in een ander legpatroon. Wat dacht je van het visgraatpatroon? Als je veel interieurprogramma’s kijkt, zal het je vast niet ontgaan zijn dat het visgraatpatroon een veelgemaakte keuze is voor hedendaagse woonkamers. Dit legpatroon is niet voor niets al een tijd lang erg populair. Het maakt je vloer levendig en het geeft een rijke uitstraling. Lees meer over visgraatvloeren in onze blog ‘alles over visgraat’. Net iets anders dan het visgraatpatroon is de Hongaarse punt. Ook dit patroon wordt veel gekozen, het is net wat strakker en iets minder speels dan de visgraatvloer.

 

Laminaattegels en PVC tegels

Een geweldig alternatief voor een harde tegelvloer is een laminaat- of een PVC tegellook vloer. Je kunt deze vloeren perfect combineren met welke houtsoort dan ook. Een tegellook vloer is daarom een fijne keus als je al houten meubelen hebt, die je met je vloer moet combineren. Want dat wordt met een houtlook vloer soms knap lastig. Laminaattegels en PVC tegels zijn te koop in een betonlook voor een industrieel effect, in een natuurstenen uitstraling of een marmerlook voor een chique en rijke look en feel, voor een strak design kies je een tegel in een unikleur met weinig tot geen structuur. Wil je juist wat opvallends en niet standaard? Ga dan voor een terrazzo tegel! Dit moet natuurlijk wel bij je inrichting passen, kom naar de winkel om je kleuren uit je interieur te matchen met onze terrazzo tegels.

De echte eyecatchers

Heb je altijd al een bijzondere vloer voor ogen gehad. Of wil je die ene saaie ruimte nu echt eens omtoveren tot een geweldige ruimte? Wat dacht je van je saaie washok of bijkeuken, daar wil je toch met plezier naartoe gaan? Maak er dan wat speciaals van! Met een vloer met een 3-dimensionaal effect, is het doen van de was niet meer saai. Laat je expressie en creativiteit de vrije loop met hexagons gemixt in verschillende kleuren. Bekijk hier alle PVC vloeren, die zorgen voor een ware eyecatcher in je ruimte.

 

Randafwerking; 2-zijdige voeg, 4-zijdige voeg of voegloos?

Rondom de planken van een vloer zitten afgeronde zijkanten. Dit is de randafwerking van een vloer en deze afgeronde kanten noemen we voegen of groeven. Bij PVC vloeren is deze voeg vaak minimaal en wordt daarom ook wel microvoeg genoemd. Bij een laminaatvloer zijn ze wat duidelijker aanwezig en worden ze vaker aangeduid als V-groef: de twee afgeronde zijkanten tegen elkaar aan, maken samen een V-vorm. Sommige vloeren hebben een voeg aan elke zijde van de plank of strook, dit noemen we een 4-zijdige V-groef of 4-zijdige microvoeg. Een voeg aan alle zijden van een plank of tegel, zorgt ervoor dat het mooi wordt omlijst. Andere vloeren hebben een 2-zijdige voeg, deze zit altijd aan de lange zijden van de plank of strook. Sommige vloeren zijn voegloos, dat betekent dat er geen afgeronde kant aan de zijkanten zit. Dit geeft een vlak en strak geheel.

Veel plezier met het kiezen van jouw vloer!

We zullen niet beweren dat je na het lezen van deze blog 100% zeker bent welke vloer het gaat worden. Wel weten we zeker dat je nu een aantal stappen verder bent en jij je droomvloer kunt gaan uitzoeken zónder stress en met plezier!